EFFICIENCY OF THE USE OF CURRENT ASSETS OF FOOD, BEVERAGES AND TOBACCO PRODUCTION COMPANIES AND DIRECTIONS FOR IMPROVING THEIR MANAGEMENT

Authors

  • Лариса Олексіївна Коваленко Чернігівський національний технологічний університет, Ukraine
  • Дарія Сергіївна Жданюк Чернігівський національний технологічний університет, Ukraine

Keywords:

current assets, working capital, the structure of current assets, the policy of management of current assets

Abstract

The article reveals the main problems of formation and use of current assets of food industry enterprises in Ukraine. Their composition and structure, indicators of the effectiveness of use were investigated, the reasons that determined the negative dynamics of these indicators were determined.The stages in the formation of a policy for the management of current assets are justified and ways to increase the efficiency of their use are proposed.

Author Biographies

Лариса Олексіївна Коваленко, Чернігівський національний технологічний університет

кандидат економічних наук, професор, професор кафедри фінансів, банківської справи та страхування

Дарія Сергіївна Жданюк, Чернігівський національний технологічний університет

магістр, студент кафедри фінансів, банківської справи та страхування

References

Акопян, А. А. Підвищення ефективності використання оборотних коштів / А. А. Акопян, Л. В. Радько // Формування ринкових відносин України. - 2010. - №5. - С. 45-48.

Бланк, И. А. Финансовый менеджмент : учебный курс / И. А. Бланк. – К. : Ника-Центр, 1999. – 528 с.

Демченко, Т. Економічна сутність оборотних активів та проблеми їх визнання і класифікації [Електронний ресурс] / Т. Демченко. – 2011. – Режим доступу до ресурсу : http://dspace.udpu.org.ua:8080/jspui/bitstream/6789/2519/1/Demchenko_stat1.pdf.

Коваленко, Л. О. Фінансовий менеджмент: навчальний посібник / Л. О. Коваленко, Л. М. Ремньова. – 3-тє вид. – К. : Знання, 2008. – 483 с.

Коваленко, Л. О. Фінанси підприємств: навч. посібник. / Л. О. Коваленко, Н. І. Обушна, О. В. Абакуменко [та ін.]; за ред. проф. Л. О. Коваленко. – Ніжин : ФОП Лукʼяненко В. В. ТПК «Орхідея», 2016. – 394с.

Маргасова, В. Г. Особливості управління оборотними активами підприємств харчової промисловості України / В. Г. Маргасова, І. М. Сорока // Науковий вісник ЧДІЕУ. – 2013 – № 2 (18) – С.121 – 124.

Нестеренко, С. С. Структурні зміни оборотного капіталу та їх вплив на фінансовий стан підприємств харчової промисловості / С. С. Нестеренко // Збірник наукових праць Національного університету державної податкової служби України. – 2011. – №2. – С.187-197.

Рилєєв, С.В. Статистично-економічний аналіз оборотних активів у запасах товарно-матеріальних цінностей харчової промисловості / С. В. Рилєєв, С. М. Юрій // Облік, аналіз, аудит. – 2011. – № 7. – С. 21-28.

Савчук, В. П. Финансовый менеджмент предприятий: прикладные вопросы с анализом деловых ситуаций / В. П. Савчук. – К. : Максимум, 2008. – 600 с.

Офіційний сайт Державної служби статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http:/ /www.ukrstat.gov.ua.