ENTREPRENEURIAL QUALITIES DEVELOPMENT WITH DIFFERENT SPECIALTIES’ STUDENTS AT EXTRA-CURRICULAR WORK
Keywords:
entrepreneurial qualities, components of entrepreneurial qualities, competence, institution of higher education, extra-curricular workAbstract
The entrepreneurial quality is one of the professionally-personal qualities of the individual. It allows to select by person the trends of economic processes not only of the individual enterprise but also of the state as a whole. Also person can determine the variants of entrepreneurial development, approach the development of strategies and tactical decisions in creative way, take responsibility for realization of concrete actions, if necessary, delegation of authority, work in a team. We need to create appropriate pedagogical conditions for forming of entrepreneurial qualities by students of different specialties. Also important aspect is a successful combination of different forms and methods of non-auditing work.References
Робоча програма Європейської Комісії «Ключові компетентності для навчання протягом життя»
Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/994_975.
Bacigalupo, M. EntreComp: The Entrepreneurship Competence Framework / Bacigalupo, M., Kampylis, P., Punie, Y., Van den Brande, G. / Publication Office of the European Union. – Luxembourg, 2016. – P. 39; EUR 27939 EN; doi:10.2791/593884 [in English].
Концепція нової української школи [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.kmu.gov.ua
storage/app/media/reforms/ukrainska-shkola-compressed.pdf.
Vodovozov, V. The model of extracurricular work with students of engineering specialties / V. Vodovozov, Z. Raud & T. Detsiuk // Advanced Education, 10. – 2018. – P. 55-61. DOI: 10.20535/2410-8286.143528 [in English].
Словарь поведенческих компетенций [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www. hivreforminaction.org/wp-content/uploads/2016/07/Competency-Dictionary_RUS_HIVRiA.pdf.
Kalkan, M. The Psychology of Entrepreneurship [Electronic resource] / М. Kalkan, С. Kayguzus. – Access mode:
https://www.intechopen.com/books/entrepreneurship-born-made-and-educated/the-psychology-of-entrepreneurship]. [in English].
Чеберко Е.Ф. Предпринимательство и преприимчивость. Национальный потенциал предприимчивости.
Електронний ресурс] / Е. Ф. Чеберко. – Режим доступу: http://vestnik.osu.ru/2006_2/22.pdf.
Економічна соціалізація молоді: соціально-психологічний аспект / загальна ред. В. В. Москаленко К. : Український центр політичного менеджменту, 2008. 336 с.
Пачковський, Ю. Ф. Психологія підприємництва: навч. посібник / Ю. Ф. Пачковський. – 3-є вид. – К. : Каравелла, 2007. – 401 с.
Downloads
Issue
Section
License
Copyright (c) 2019 Chernihiv National University of Technologies
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
1. Політика, яка рекомендується журналам, що пропонують відкритий доступ Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).