ІСИХАЗМ У МОНАСТИРСЬКІЙ КУЛЬТУРІ КИЇВСЬКОЇ РУСІ І ДУХОВНЕ ВІДРОДЖЕННЯ СУЧАСНОЇ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • Людмила Сергіївна Усікова Чернігівський національний педагогічний університет ім. Т. Г. Шевченка, Ukraine

Ключові слова:

ісихазм, енергейя, чернецтво, монастир, аскетика, «умна» молитва, етична та естетична думка Київської Русі, духовне відродження

Анотація

Стаття присвячена розгляду ісихазму, як аскетико-містичної східнохристиянської традиції та духовній практики, що сформувалася на основі чернечого життя і визначила конфесійні, світоглядно-культурні, морально-естетичні особливості і подальший поступ «життєдайного» Києво-Руського Православ’я. Актуальність заявленої теми пов’язана також із сучасними дослідженнями становлення автентичного ісихазму, значення ідеалу ісихастської життєстійкості. Проте вплив ісихазму на духовні цінності і світогляд, транспозиція ідей ісихії на моральні та естетичні аспекти вітчизняної духовності, а також на монастирську культуру вцілому залишається моладослідженим явищем як в культурології, так в етиці та естетиці.

Біографія автора

Людмила Сергіївна Усікова, Чернігівський національний педагогічний університет ім. Т. Г. Шевченка

аспірант кафедри філософії та культурології

Посилання

Макар Н. Актуальность исихастических исследований / Н. Макар // Христианская мысль. - 2006. - № 3. - С. 5 – 12.

Михайлова О. К. Тихая радость. Церковь Покрова Божией Матери деревни Озера: История и современность / О. К. Михайлова – СПб., 2011. – 192 с.

Наделяева Е. Т. Традиции исихазма в русской средневековой культуре : автореф. дис. на здобуття науч. ступеня канд. культуролог. наук : спец. 24.00.01 «Культурология» / Екатерина Павловна Наделяева. – М., 2004. – 19 c.

Огієнко І. (митрополит Іларіон). Українське монашество / отець Іван Огієнко; [упоряд., авт. іст.-біогр. нарису та коментарів М. С. Тимошик]. – К.: Наша культура і наука, 2002. – 393с., іл. (Видавничий проект Фундації імені митрополита Іларіона (Огієнка) «Запізніле вороття». Серія 1: «Рукописна спадщина»).

Синаит Г., прп. Творения / прп. Григорий Синаит. – М.: Новоспасский монастырь, 1999. ‒ 159 с.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

КУЛЬТУРОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ